13) Tijd om even stil te staan

Time to reflect! 💭

Reflectie maakt een belangrijk deel uit van leren leren. We verwachten dat leerlingen dit kunnen, maar doen we dit zelf wel genoeg? Als ik naar mezelf kijk, dan probeer ik daar systematisch tijd voor te maken, maar ik besef dat er zeker nog ruimte is voor verbetering. Hoe zit dat bij jou? Is zelfreflectie één van je stokpaardjes? Schrikt (zelf)reflectie je af? Vind je zelfreflectie wollig? ... Ieder heeft er zo zijn mening over. Met die blogbericht neem ik je mee in de manier waarop ik vaak reflecteer op de taken die ik uitvoer binnen mijn job als onderwijsbegeleider. 



Er zijn allerlei modellen voor (zelf)reflectie voorhanden. Ik koos hier voor het 4B-model*, omdat dit zeer toegankelijk en ruim toepasbaar is. Uiteraard zijn er nog vele andere modellen die jij misschien reeds gebruikt hebt of die je nog wil uitproberen (bv. de GROW-methodiek of het STARR-model). 

  • Behouden = Waar ben ik tevreden over en wil ik dus zeker behouden? Waarom ben ik tevreden?
  • Bijvoegen = Wat wil ik toevoegen aan wat goed gaat? Waarom wil ik dat? Hoe ga ik dat doen?
  • Bijsturen = Wat wil ik aanpassen? Waarom wil ik wijzigingen aanbrengen? Hoe pak ik dit concreet aan? 
  • Bannen = Wat moet ik absoluut over boord gooien? Waarom moet ik dit doen? Moet er iets in de plaats komen? Zo ja, wat dan? 
❓ Vind je het moeilijk om na te denken over dergelijke vragen? Dan kan je overwegen om je leerlingen hierbij te betrekken.Vraag eens bij hen wat zij appreciëren aan jouw lessen en waarom. Probeer ook enkele suggesties ter verbetering uit je leerlingen te halen. Niet elke leraar houdt ervan om leerlingen  lessen/een vak te laten evalueren. Echter kan dit heel wat leerrijke inzichten opleveren! Hoe je dit juist inkleedt en wat je dan al dan niet doet met de input van leerlingen, heb je volledig zelf in de hand. 

Het 4B-model kan je zien als een manier om te reflecteren op jouw lessen, maar je kan het ook zien als een manier waarop jij leerlingen op het eigen leren laat reflecteren. 

*Je kan dit model ook terugvinden als het '3B-model'. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

16) Leerlingen motiveren: wat, waarom en hoe?

1) de 3 fasen van leren leren

15) Leerstrategieën die echt werken!